Qaysi mamlakatda qanday choy ichiladi?
Bundan avval,
Euromonitor International tomonidan "Choy yoki qahva? qaysi mamlakatlarda bu ichimliklarga xohish bor?” mavzuida
so’rov o’tkazilgani, tadqiqot natijalariga qaraganda, O’zbekiston
aholisining 99,6 foizi
choy iste’mol qilishga moyil ekanliklari
borasida ma’lumot bergan edik. Endi esa dunyoning
ayrim mamlakatlaridagi choyxo’rlik haqida so’z yuritamiz.
Choy – avvaliga bemorlarni davolashada dori sifatida ishlatilgan. Ommaviy tarzda iste’mol qilish esa Tan sulolasi davrida boshlangan. Xitoyda choyning bir necha turi bor. Xitoyliklar asosan ko’k, sariq va ulun deb nomlangan
choyni xush ko’rishadi. Qora choy ham sevib iste’mol
qilinadi, ammo ko’proq eksportga chiqariladi.
"Osmon osti mamlakati”da choy issiq xolda ichiladi.
Choyga shakar va boshqa mahsulotlar qo’shilmaydi. Chunki
qo’shilgan boshqa mahsuloltlar choy ta’mini
buzar ekan. Xitoyliklar uchun choy kundalik iste’mol qilinadigan ichimlik sifatida ko’riladi. Bundan tashqari choy bilan bog`liq bir qator ananalar mavjud.
Ananaga ko’ra, xitoyliklarda choy kichiklar tomonidan
piyolalarga quyilib kattalarga
uzatiladi. Oilalarda 3 litrgacha choy qaynatilib, chinni
idishlarga damlanadi. Xitoyda turli ko’rinishlarda choynak va piyolalar tayyorlanadi.
Yaponlar asosan ko’k choy ichishadi. Ayrim hollarda sariq choy ham ichib turadilar. Sariq choy xitoyliklar
usuli bilan 2 daqiqagacha damlanadi.
Yaponlar choyni sekin-astalik bilan xo’plab ichishadi. Yaponiyada choy ovqatdan avval, ovqat vaqtida va ovqatdan keyin ham ichiladi. Xitoyliklardan
farqli ravishda yaponlar
choyni issiq xolda emas, balki
sovutib ham ichishadi.
Tibetda asosan ko’k choy ichadilar. Bir litr suvga
50-75 gramm choy solinadi. Tibet choyi insonni tetik qilishi aytiladi. Tibetliklar ananasiga ko’ra, sutli choy bilan mehmon qilish mehmonnavozlikning oliy
ko’rinishi ekan.
Tailandliklar achchiq qizil choyi bilan
nom qozonishgan. Ular
choyga sut va boshqa mahsulotlarni qo’shishni yaxshi
ko’rishadi.
Hindiston va Shri
Lankaga choy yetishtirishni inglizlar yo’lga qo’ygani aytiladi. Buyuk Britaniya choy masalasida Xitoyga qaramlikdan qutilish maqsadida Hindiston xududlarida choy yetishtirishga qaror qiladi. Unga qadar Hindistonda faqat buddaviy monaxlargina
choy ichishgan. Bugungi kunda bu ikki mamlakat ahli choy ichish bo’yicha yigirmata mamlakat safiga ham qo’shila olmagan.
Hindistonda asosan shimolda istiqomat qiluvchi aholi choy ichadi. Janubliklar esa asosan qahva ichishni afzal
ko’rishadi. Hindiston va Shri-Lankada
choyga albatta shakar va sut qo’shiladi.
Shimoliy Afrika va Arabistonda yalpiz choy ichiladi.
Mag`rib mamlakatlarida
choy damlash ijtimoiy hayotning muhim ko’rinishlaridan
biri hisoblanadi. Oshxona ishlari bilan faqat ayollar band bo’lsa, choyni erkaklargina damlashadi. Oila rahbari shaxsan o’zi
choy damlab, mehmonlarga uzatadi.
O’z navbatida mehmonlar uch piyoladan
ortiq choy ichishmaydi.
G`arbiy Afrikada "Senegal
choyi” deb atalmish choy juda ham mashhur. Attaya deb nomlanuvchi mazkur choy ko’k va qora choydan damlanadi.
Buning uchun metall choynakdan foydalaniladi. Choynakka katta miqdorda choy, shakar,
yalpiz bargi va sovuq suv solinib olovga
qo’yiladi. Qaynab chiqqunga qadar kutiladi. Shundan
so’ng shisha stakanlarga quyiladi. O’zbeklarda
choy uch marta qaytarilsa, Ғarbiy Afrikada choy
stakandan stakanga bir necha bor solinadi.
AQShda choy qahvaga nisbatan 25
barboar kam ichiladi. Choy asosan Sharqiy sohil bo’yidagi shtatlarda
ist’emol qilinadi. Shunda ham qora choy afzal ko’riladi. Kaliforniya ham choyxo’rligi bilan mashhur. Bu shtatda Xitoy
va Yaponiyadan xarid qilingan ko’k choy
ichiladi. Janubiy sohillarda muz va limon solingan sovuq choy ichiladi. Markaziy
va Janubiy Amerika mamlakatlarida choy keng tarqalmagan. Mazkur mintaqalarda choyni eslatuvchi mate o’simligining bargi ancha mashhur. Choy deganda
Lotin Amerikasida sovuq ichimlik tushuniladi.
Avvallari Ozarbayjonda qora choy ko’p ichilgan bo’lsa, bugungi kunda choyning rangi deyarli ajratilmaydi.
Ham ko’k, ham qora choy ichilaveradi.
Ozarbayjon choyxonasi Markaziy Osiyo choyxonasidan
butunlay farqlanadi. Ozarbayjon
choyxonalarida ovqat tortilmaydi, faqat choy ichiladi
va shirinlik yeyiladi, xolos. Agar sovchilarga shirin choy berilsa, bu qizlarini berishga
rozi ekanliklari anglashiladi. Choy alohida, shakar alohida qo’yilsa bu rad javobidir.
Yevropa qitasida choy kam ichiladi. Yevropaga choy Xitoydan XVII asr o’rtalarida portugal,
golland va inglizlar tomonidan olib kelina boshlandi. Avvaliga Yevropada ham davolash maqsadlarida qo’llanilgan. Oradan
yillar o’tib, choy ichish odatiy holatga aylandi. Biroq avvalboshidanoq choy Yevropada qarshiliklarga uchraganini
aytib o’tish kerak. "Ko’hna qita”da ko’proq qahva ichiladi. Shu
sababli ham bu o’lkalarda
choy tayyorlash borasida milliy urf-odatlar deyarli yo’q desak ham bo’ladi. Faqat inglizlar
choyni milliy ichimlik sifatida ko’rishadi. Inglizlar uzoq yillar davomida
eng ko’p choy ichadigan millat sifatida tan olib kelingan. Bu mamlakatda bir kishi
o’rtacha 2530 gramm choy ichishadi. Inglizlar bir kunda uch marta choy ichadi. Ular
choyga sut qo’shadilar. Lekin
avval choyga sut qo’shish kerakmi,
yoki sutga choy qo’shish kerakmi,
degan savolga xamon javob topilmagan.
Shvetsiyada qora choy, meva va gullar aralashmasidan tayyorlangan syoder choyi mashhur. Bu choy 1979-yilda kashf qilingan. Shveysariya
qadoqlangan sovuq choyning vatani
hisoblanadi. Shveysariya sovuq choy iste’moli bo’yicha
Yevropada birinchi o’rinda turadi. Fransuzlar choy haqda 1636-yilda bilishgan.
Germaniyada choy haqida ilk bor 1650-yilda ma’lumotlar paydo bo’ldi.
Sharofidin To’laganov
"O`zbekiston" teleradiokanali DUK "Axborot" informatsion eshittirishlar
muharririyati "Xalqaro hayot" guruhi bo`lim mudiri
Поделитесь ссылкой с друзьями выделив текст.
Заметили ошибку, тогда выделите ошибочный текст и нажмите клавишы CTRL + ENTER.